Αρχείο

Β.Πούτιν: "Η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση που δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης" - ICBM “Bulava-30” η απάντηση της Ρωσίας (vid)

Ηχηρή παρέμβαση από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, για τα εγκαίνια της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία ο οποίος τόνισε ότι "η Μόσχα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων και να αποφύγει στρατιωτικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι συγκρούσεις που μπορεί να ξεσπάσουν δεν θα συγκρίνονται με τίποτα  με αυτές που πραγματοποιούνται ήδη σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη".

Σε απάντηση της εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ρουμανία, η Ρωσία προτάσσει τον ICBM “Bulava-30”, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και έχει την δυνατότητα προσβολής πολλαπλών αμερικανικών στόχων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχει αμυντική χρησιμότητα αλλά  εκφράζει στρατηγικά τις πυρηνικές βλέψεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι η μονομερής ανάπτυξη των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ρουμανία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Ρωσίας.

«Αυτή είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (γνωστή και ως ΙΝF), καθώς οι εκτοξευτές πυραύλων που θα εγκατασταθούν στην Ρουμανία και στην Πολωνία επιτρέπουν την χρήση πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας. Εξάλλου, η παραβίαση της συνθήκης INF είναι το δεύτερο χτύπημα στην παγκόσμια ασφάλεια μετά την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη- κάτι που αποτέλεσε την πρώτη κίνηση των ΗΠΑ προς την προσπάθεια μεταβολής της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων. Αυτό δημιουργεί μία πρόσθετη ανησυχία», δήλωσε ο Β.Πούτιν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας Aegis Ashore σε στρατιωτική βάση στην Ρουμανία, ενώ η κατασκευή ενός παρόμοιου συστήματος ξεκινάει στην Πολωνία την Παρασκευή.

Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν, κατά τον Β.Πούτιν, την παγκόσμια ασφάλεια και ξεκινούν νέα κούρσα εξοπλισμών.

Η Μόσχα αναγκάζεται να προβεί σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των αναδυόμενων απειλών, μετά την ανάπτυξη των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο Β.Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα στην Ρουμανία αναπτύχθηκε «στα πλαίσια της ανησυχίας των Δυτικών και Ευρωπαίων εταίρων μας για την πυρηνική απειλή που συνιστά το Ιράν».

«Και που είναι τώρα η πυρηνική απειλή από το Ιράν; Δεν υπάρχει καμία απειλή. Οι ίδιες οι ΗΠΑ πήραν την πρωτοβουλία να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα έκαναν όλα σωστά και υποστηρίζουμε την στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Όμως παρ’ όλη την ανυπαρξία απειλής από το Ιράν, η κατασκευή του αντιπυραυλικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη» τόνισε.

Ο Β.Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα πρότεινε στην Ουάσιγκτον την συνεργασία πάνω στο θέμα του Ιράν, την οποία και αρνήθηκαν οι αμερικανικές αρχές.

«Όλες οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν. Προσκληθήκαμε απλώς για να συζητήσουμε και όχι να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος, με άλλα λόγια δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Όλα γίνονται μονομερώς χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανησυχίες μας».

Κατά τον Β.Πούτιν, η Ρωσία δεν θα παρασυρθεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών, ενώ η Μόσχα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων και να αποφύγει στρατιωτικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες με τίποτα δεν θα συγκρίνονται με αυτές που πραγματοποιούνται ήδη σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Β.Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Όπως είπαμε πριν δεν θα παρασυρθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα εξοπλισμών αλλά θα ακολουθήσουμε την δική μας πορεία δουλεύοντας με ακρίβεια και ταυτόχρονα συνεχίζοντας την χρηματοδότηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος, σύμφωνα με τους στόχους που θέσαμε αρκετά χρόνια πρίν», δήλωσε ο Πούτιν.

Η απάντηση της Ρωσίας δεν θα είναι μόνο ο νέος ICBM Sarmat, αλλά και ο ICBM “Bulava-30”.

Ο νέος πύραυλος θα είναι επιχειρησιακός μέχρι το 2017.

Ο Διευθυντής των αμερικανικών Μυστικών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δηλώνει ότι η Ρωσία συνεχίζει το επιθετικό πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της.

Η Ρωσία, δηλώνει, διαθέτει αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πανίσχυρων πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=C4uFgvxC37Q]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ